Efekt „FOMO“: Jak tento psychologický koncept využít při prodeji

The „FOMO" effect: How to use this psychological concept in sales

Efekt „FOMO“ (Fear of Missing Out, tedy strach z promeškání) je mocný psychologický fenomén, který motivuje lidi jednat rychle, aby nepropásli výhodnou příležitost. Pro obchodníky je to skvělý nástroj, jak zaujmout zákazníky a zvýšit prodeje. Zde jsou čtyři konkrétní způsoby, jak využít FOMO ve své prodejní strategii.

Omezte dostupnost nabídky

Když je nabídka omezená, zákazníci se bojí, že pokud se nerozhodnou hned, později už k tomu nebudou mít příležitost. Jak radí BusinessMatters, tento pocit lze snadno vyvolat tím, že stanovíte časově omezené akce nebo limitovaný počet kusů. Vytvářejte proto akce typu „pouze do vyprodání zásob“ nebo „speciální sleva platná pouze tento týden“. Když zákazník vidí, že nabídka brzy zmizí, je mnohem pravděpodobnější, že se rozhodne rychleji.

Ukažte, co nakupují ostatní

Lidé často sledují, co dělají ostatní, aby si potvrdili, že sami nedělají chybu. Ukázat, že váš produkt nebo službu už využívá spousta jiných, je tedy  silným motivátorem. Efektivním přístupem tedy je uvádět vysoké počty vašich spokojených zákazníků, například „Více než 500 lidí už si tento produkt zakoupilo tento týden“. Přidejte reference a recenze, aby klienti viděli, že ostatní jsou spokojeni a nechtějí o nic přijít.

Nabídněte exkluzivitu

Klienti milují pocit, že dostávají něco, co ostatní ne. Nabídky, které jsou určené pouze pro omezenou skupinu, vyvolávají silný efekt FOMO – nikdo nechce být ten, kdo zůstane stranou. Vytvářejte proto speciální VIP nabídky, například pro loajální zákazníky, nebo omezte přístup k produktům jen pro určité období. Tento přístup vyvolá pocit exkluzivity, který podnítí klienty jednat rychleji.

Upozorňujte na trendy

Pokud něco právě „letí“ a je populární, lidé mají přirozený strach, že pokud nenaskočí na vlnu, zůstanou pozadu. Trendy a novinky mají silný apel. Využívejte tedy v marketingu formulace typu „nejžhavější produkt roku“ nebo „poslední šance mít tuto novinku jako první“. Klienti budou mít pocit, že pokud si teď nekoupí, přijdou o něco významného.

 

 

-mm-

The „FOMO" effect: How to use this psychological concept in sales

The „FOMO" effect (Fear of Missing Out) is a powerful psychological phenomenon that motivates people to act quickly to avoid missing a profitable opportunity. It is a great tool for marketers to engage customers and increase sales. Here are four specific ways to use FOMO in your sales strategy.

Limit offer availability

When an offer is limited, customers fear that if they don't make a decision now, they will not have the opportunity to do so later. As BusinessMatters advises, this feeling can easily be triggered by setting limited-time promotions or limited-quantity items. You should create promotions like „while stocks last" or „special discount valid this week only". When a customer sees that an offer is about to disappear, they are much more likely to make a decision quickly.

Show what others are buying

People often watch what others are doing to confirm that they themselves are not making a mistake. Showing that your product or service is already being used by many others is therefore a powerful motivator. An effective approach is therefore to mention the high number of your customers that are enjoying your products, for example: „More than 500 people have already bought this product this week". Add testimonials and reviews so clients can see that others are satisfied and don't want to miss out.

Offer exclusivity

Clients love the feeling that they are getting something that others are not. Offers that are only for a limited group create a strong FOMO effect - no one wants to be the one left out. Therefore, create special VIP offers, for example for loyal customers, or restrict access to products for certain periods only. This approach creates a sense of exclusivity that encourages clients to act faster.

Highlight trends

If something is currently trendy and popular, people have a natural fear that if they do not join the rest of the people, they will be left behind. Trends have a strong appeal. That is why you should use phrases like „hottest product of the year" or „last chance to have this new thing first" in your marketing. Clients will feel that if they do not buy your product now, they will miss out on something significant.

 

 

-mm-

Article source Business Matters - website of a leading British magazine for small and medium sized companies
Read more articles from Business Matters